Ön segment-Katarakt
Katarakt normalde şeffaf olan lensin matlaşmaya başlayarak gözün önünde görme netliğini bozan bir sis perdesi oluşması anlamına gelir. Sis perdesi zamanla daha yoğunlaşarak görmeyi önemli ölçüde bozar.
Kataraktın Sebepleri Nelerdir?
* En büyük sebebi yaşlılıktır.50 yaşın üzerinde göz merceği bulanıklaşmaya başlar.
* Şeker hastalığı
* Kortizon grubu ilaçlar
* Sigara
*Aşırı güneş ışığına maruz kalma
*Beslenme bozuklukları
Göze darbe gelmesi her yaşta katarakt oluşumuna sebep olabilir. Bebeklerde doğumsal kataraktta görülebilir. Anne karnında geçirilen ateşli hastalıklar, metabolik problemler ve doğum travması doğuştan katarakt yapabilir. Aile katarakt olması çocuklarda görülme riskini arttırır.
Belirtileri
Katarakt; uzağı ve yakını göremem, ışık kamaşması, insan yüzlerini ve yol işaretlerini tanıyamama, sulanma şikayetleri yapabilir. Görme kaybı yavaş yavaş oluşur. Çocuklarda görme kaybına bağlı kayma ilk belirti olarak ortaya çıkar.
Tedavisi
Kataraktın ilaçla ve gözlükle tedavisi mümkün değildir. İlerlemesini de durdurabilecek etkili bir yöntem bulunamamıştır, tek tedavisi ameliyattır. Ameliyat şeffaflığını kaybetmiş olan göz merceğinin alınıp yerine yeni bir göz merceğinin yerleştirilmesi sistamine dayanmaktadır. En güncel olan ameliyatı FAKO Cerrahisidir. Fako cihazı saniyede 40.000 defa titreşen ses dalgaları yardımıyla kataraktı göz içinde eritir. Böylece katarakt temizlendikten sonra katlanabilir ve akrilik maddeden üretilmiş mercek göz içerisine yerleştirirlir. Fako cihazı sayesinde göz içerisine çok küçük bir bölgeden girilerek ameliyat tamamlanmaktadır. İşlemi tamamlarken dikiş atmak gerekmez. Ameliyat sonrası iyileşme çok hızlı olur, 1-2 hafta içerisinde hastanın iyileşmesi tamamlanır. Ameliyat sonrası uzak ve yakın için küçük derecede bir gözlük kullanımı gerekecektir.
Ön segment - Katarakt
- Katarakt
- Konjenital (doğumsal) katarakt
- Afaki (Göz içi lens eksikliği)
- Pupil ve iris düzensizlikleri
- Göz içi lens kaymaları veya anormallikleri
Uygulanan Tedaviler
- Fakoemulsifikasyon teknolojisi ile katarakt cerrahisi
- Doğumsal katarakt cerrahisi
- Afaki düzeltilmesi (ikincil lens cerrahisi)
- Önsegment rekonstrüksiyonu
Cihazlar
- Fakoemülsifikasyon
- Biyometri
- Otorefraktometre
- Göz ultrasonu
- Fakometre