5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü
El yıkamak kişisel hijyen açısından büyük önem taşır. Enfeksiyon hastalıklarından korunmada en etkili yöntem el temizliğidir.
“Günlük hayatımızda, tuvaletten önce ve sonra, yataktan kalktıktan sonra, dışarıdan eve gelindiğinde, yemeklerden önce ve sonra, topluma açık yerlerde nesnelerle temastan sonra, tırnak kestikten sonra, yemek hazırlarken, hayvanlara dokunduktan sonra, bebeklerin altını değiştirdikten sonra, bebekleri emzirmeden önce, gıda maddesi üretimine başlarken, burun, göz, kulak akıntılarına temastan sonra, özellikle nezle ve gripte burun silinmesinin ardından, hasta bakımı öncesinde ve sonrasında eller mutlaka yıkanmalıdır.”
Ellerin su ve sabunla yeterli sürede, doğru teknikle (elin her tarafına sabun ve su değecek şekilde) yıkanması korunmayı artırmak için önemlidir.
El Hijyeni, Enfeksiyonları Önlemede En Etkili ve Ekonomik Yöntemdir. Sağlığınız için Suya Sabuna Dokunun!
Elleri temizlemek amacıyla uygulanan doğru teknik şu aşamalardan oluşur:
· El yıkama öncesinde yüzük, saat gibi aksesuarlar çıkarılır.
· Akan su altında eller ıslatılır.
· Bilekler, avuç içi, ellerin sırt ve parmak araları ile tırnakların kenar ve uçları sabun ile köpürtülerek en az 20 saniye süreyle kuvvetlice ovuşturulur.
· Eller su altında iyice durulanır.
· Eller bileklerden başlayarak kağıt havlu ile kurulanır.
· Aynı kağıt havlu ile musluk kapatılır.
ELLERİMİZİ NE ZAMAN YIKAMALIYIZ?
· Burun temizliğinden sonra
· Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra
· Çöplere ve bozulmuş gıdalara dokunduktan sonra
· Pişmemiş gıdalara temas ettikten sonra
· Yemek hazırlamadan önce ve hazırladıktan sonra
· Yemek yemeden önce ettikten sonra ve yedikten sonra
· Tuvalete girmeden önce ve tuvaletten çıktıktan sonra
· Diş, ağız, yüz, göz temizliğinden önce
· Toplu taşıma araçlarını kullandıktan sonra
· Hayvanlarla temas ettikten sonra
· Eller görünür şekilde kirlendiğinde
· Dışarıdan eve girdiğimizde
