“Dünya Engelliler Günü” Etkinlik Programı Düzenlendi.
05 Aralık 2023

"3 Aralık Dünya Engelliler Günü" münasebetiyle hastanemiz toplantı salonunda düzenlenen farkındalık programı şu şekilde devam etti.

** Saygı duruşu ve İstiklal Marşı

** Açılış konuşması: Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Ebru SARI

** Hastanemizin göz hastalıklarının tedavisi ve rehabilitasyonu hakkındaki çalışmaları üzerine konuşma:

Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi İdari Sorumlusu Op.Dr. Şule YENİGÜN

** Hastanemizde tedavi ve-veya rehabilitasyon hizmeti alan görme engelli hastalarımıza söz verilmesi

** Konuklarımız:

Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Ayhan YILDIRIM

Ülkemizi 2024 Paris Paralimbik Olimpiyatlarında Atletizm Branşında temsil edecek görme engelli sporcumuz BüşraNur TIRIKLI

**  Pasta kesilmesi ve ikramların sunulması

• engellier_gunu1
  • engellier_gunu2
  • engellier_gunu3
  • engellier_gunu4
  • engellier_gunu5
  • engellier_gunu6
  • engellier_gunu7
  • engellier_gunu8
  • engellier_gunu9
  • engellier_gunu10

Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi İdari Sorumlusu Op.Dr. Şule YENİGÜN Konuşmasında dünya engelliler günü farkındalığı ve hastanemizdeki çalışmalara değinerek sözlerine şöyle devam etti;

“3 Aralık tarihi Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Engelliler Günü olarak belirlenmiştir. Bu günde tüm dünyada engellilerin sorunları, beklentileri, çözüm önerileri tartışılmakta ve toplumda engelli hakları konusunda farkındalık artırılmaya çalışılmaktadır. Bizler de hastanemiz, göz hekimlerimiz ve bu alanda emek veren sağlık çalışanlarımız olarak görme engelli hastalarımız ve vatandaşlarımızla bir araya gelerek bu farkındalığa katkı vermek istedik. Hepinize katılımınız ve desteğiniz için çok teşekkür ederiz.

Bu vesileyle hastanemizin çalışmaları konusunda kısa bilgiler vermek istiyorum. Hastanemiz Sağlık Bakanlığı bünyesinde göz hastalıkları alanında uzmanlaşmış iki dal hastanesinden biridir. Eğitim ve araştırma hastanesi özelliğinde olup Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile ortak kullanımdadır. Sadece Ankara’dan değil tüm Türkiye’den hastalarımıza üçüncü basamak göz sağlığı hizmeti vermekteyiz. Hastanemiz göz sağlığı ve hastalıklarının özelleşmiş hemen her alanında hizmet vermektedir. Poliklinik ve acil hizmetlerimizin yanında retina, glokom, kornea ve kontakt lens, şaşılık, oküloplastik cerrahi, uvea, nörooftalmoloji ve az görenlerin rehabilitasyonu alanlarında üst düzey göz sağlığı hizmeti vermekte ve bu alanlarla ilgili ameliyatları yapmaktayız. Fikir vermesi bakımından bazı sayıları sunmak isterim. Hastanemizde, 2023 yılının ilk 11 ayında 72 bin 600’ü acil olmak üzere 226 bin göz muayenesi gerçekleşmiştir. Aynı dönemde 7 bin 800 ameliyat yapılmış, 6 bin 500 hastamız yatarak tedavi görmüştür. Yapılan ameliyatlar arasında komplike retina cerrahileri, tam kat ve yarım kat kornea nakilleri ve komplike glokom cerrahileri de vardır. Hastanemizde kornea nakilleri için Göz Bankası da bulunmaktadır.

Hastanemizde genç meslektaşlarımız uzmanlık eğitimi almaktadırlar. Kendi asistanlarımızın yanında deprem bölgesinden gelen asistan hekimlerimiz de hastanemizde eğitim almaya devam etmektedirler.

Günün önemi nedeniyle hastanemizdeki az görenlerin rehabilitasyonu hizmetlerine de değinmek isterim. Hastanemiz Sağlık Bakanlığı bünyesinde az görenlerin rehabilitasyonu birimi aktif olarak çalışan tek merkez durumundadır ve ülkemizin her yerinden sevkli hastalarımız gelmektedir. Burada görmesini değişik nedenlerle kısmen ya da tamamen kaybetmiş hastalarımıza mevcut görmelerini daha iyi kullanabilmeleri ve ihtiyaç duydukları diğer becerileri kazanabilmeleri için rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetleri verilmektedir. Bu birimimizde yılda bin 200 hastamız muayene olmakta ve 600 hastamız düzenli kontrollerini yaptırıp rehabilitasyon hizmetlerine devam etmektedir.

Konuşmamı burada sonlandırırken tüm hastalarımıza acil şifalar dilerim. Yaşamını değişik nedenlerle engelli olarak devam ettirmek durumunda kalan yurttaşlarımızı anlamanın, hayatlarını kolaylaştırmanın, yaşam kalitelerini yükseltmenin hepimizin görevi olduğu bilinciyle emek veren herkese şükranlarımı sunarım.”  Dr. Şule YENİGÜN